052 646 464
088 651 5531
0888 634 295
Варна,бул. Ян Хунияди 33
Разград, Добрич
Пон. - Пет.
8.00 - 18.00

Една от първите автошколи в света да използва виртуална реалност за обучение на шофьори и кандидат шофьори!

Какво е виртуална реалност?

Виртуална реалност (от английски virtual reality) е термин, обозначаващ нереален свят, създаван чрез компютърни системи и аудио-видео апаратура. Тя е среда, която физически не съществува, но е създадена от информационните технологии, затова най-краткото определение за нея е „нефизическа реалност“
Проектирането на образите може да се осъществява не само върху монитор, но и чрез стереоскопични очила с вградени екрани (head mounted display).

С какво се различава Oculus Rift (стреоскопични очила за виртуална реалност) от обикновен монитор?

В единия случай освен монитора се вижда и всичко около самият монитор, който е закрепен в стационарно положение и покрива значително малка зрителна площ.
Докато във втория вариант Oculus Rift се монтира на главата както бихте сложили подводна маска. Зрителната площ се доближава до пълното човешко зрение и периферно зрение (110 градуса) като не се вижда нищо друго освен виртуалният свят.
Най-голямата разлика е възможноста на потребителя да се оглежда във виртуалната среда с помоща на вградените сензори за проследяване на позицията и мигновенното завъртане на 360 градуса!

Каква е ползата от Oculus Rift симулатора?

Преди 2016г. Симулаторите са оборудвани предимно с монитори от 1 до 5 на брой. За да могат да се виждат всички огледала на автомобила са необходими 3 броя монитора. В този случай усещането на автомобила става по-реалисично от два или един монитор поради факта, че се увеличава зрителната площ. Единственият недостатък е ограничената възможност на шофьорът да се оглежда на кръстовища и при паркиране!

С момоща на Oculus Rift очилата шофьорът има вече възможност да се оглжда в автомобила при маневри и паркиране както би се оглеждал в истинска кола.

Не малко хора изпитват страх и се стресират при мисълта за управление на автомобил дори и след като са взели шофьорска книжка. В Обединеното кралство в Университет в Мачестър с прилага терапия за такъв тип хора в която се използва виртуална реалност. Идеята е да се автоматизират голяма част от действията и да се предобият полезни навици, които ще помогнат да се осводи съзнанието от двигателните функции и се концентрира върху приоритени и критични ситуации на пътя, които в реална ситуация биха били стресиращи и много опасни.