052 646 464
088 651 5531
0888 634 295
Варна,бул. Ян Хунияди 33
Разград, Добрич
Пон. - Пет.
8.00 - 18.00

Основни нарушения от водачите на автомобили и санкциите за тях - 2017

Скъпи бъдещи и настоящи шофьори, във връзка с влезлите от 23.01.2017г. промени в Закона за движение по пътищата, Автошкола Кали ви съветва да бъдете изключително предпазливи спрямо пътната обстановка и другите участници в движението.

Измененията се изразяват в драстично увеличение на паричните глоби и периода за отнемане на шофьорската книжка за нарушения, основополагащи за пътни транспортни произшествия. Степенували сме най-сериозните провинения за водачите на автомобили и санкциите за тях

Специално внимание обръщаме на водачите за скоростта, с която се движите. Тъй като несъобразената скорост е една от основните причини за произшествия на пътя. Промените в тази насока са акцентирани към увеличаване на глобите, които варират от 20 лв до 700 лв, в зависимост от надвишените км/ч. Допълнителни санкции за по-сериозните водачи-нарушители са и отнемане на книжка за три месеца и до 16 контролни точки.

Сериозно е и положението по отношение на друг водещ показател – причина за ПТП. Затегнати са мерките в борбата с шофьори, употребили алкохол, където гратисна си остава остава концентрацията до 0,5 промила. Над тази стойност до 0,8 промила глобата е 500 лв, отнемане на шифьорската книжка за 6 месеца и 10 контролни точки. За водачите на МПС с алкохолно съдържание в кръвта от 0,8 до 1,2 промила глобата ще е двойна – 1000 лв и година без книжка. При отказ на проверка за алкохол или други психотропни вещества – книжката ще бъде отнемана за до 2 години, глобата 2000 лв и минус 12 контролни точки.

Предвидено е наказание и за шофьори, които предоставят автомобила си на водачи без необходимото свидетелство за управление на МПС, както и на такива, които са употребили алкохол или наркотични вещества – до 300 лв.

За друга причина за инциденти на пътя, а именно организирането на нерегламентирани състезания и гонки, законодателството налага отнемане на шофьорската книжка за 12 месеца и глоба 3000 лв. При повторно нарушение – автомобилистите ще бъдат лишавани от документ за правоспособност до 3 години, а глобата ще е 5000 лв.

Ново сурово наказание се въвежда за неправоспособни водачи, шофьори с високо съдържание на алкохол или нарковици в кръвта или такива, отказали проверка с контролни технически средства. А именно свалянето на регистрационните табели на автомобила ще налага ново регистриране след изтичане на наказанието.

Промени към по-високи глоби грозят шофьорите на автомобили при нарушения свързани и с паркирането, маневри на пътното платно, неспазване на знаци, документална неизправност, неподходящи гуми или липса на винетка.

Автошкола Кали апелира към всички шофьори на автомобили или такива, на които им предстои да придобият свидетелство за правоуправление на МПС, да спазват ограниченията и да бъдат внимателни на пътя.