052 646 464
088 651 5531
0888 634 295
Варна,бул. Ян Хунияди 33
Разград, Добрич
Пон. - Пет.
8.00 - 18.00

Правилна позиция на ръцете върху волана в автомобила

Много са нещата, с които трябва да се съобразява и да съблюдава един водач на МПС отвън и вътре в колата. Настанявайки се за пръв път на шофьорското място, кантидат- шофьорът трябва да обърне внимание на правилната позиция, в която ще застане.

В настоящия текст ще обърнем внимание конкретно на позицията на ръцете върху волана. Важно е още като курсист бъдещият водач да заучи и усвои правилно позата на ръцете върху кормилото за да няма проблеми в бъдеще. Поради това е най-добре от самото начало да бъдат следвани точните напътствия на инструктора.

Всеки, който тепърва сяда на мястото на водача инстинктивно заема някакво положение с ръцете на волана. Вариантите са много и пречупени през индивидуалните виждания на кандидат-водача. Извадили сме някои от основните видове често срещани грешки при шофиране.

- С една ръка поставена отгоре или отдолу (на 12 часа или на 6 часа) – Много от шофьорите с някакъв опит демонстрират увереност по този начин, но това е не само неправилно, а и опасно. По този начин водачът на превозното средство няма контрол над автомобила и лесно може да изпусне управлението.

- С две ръце отгоре или отдолу – Грешно и неманеврено. В тази позиция на ръцете може много лесно да се приплъзне от ръцете и да изтърве управлението. Влиянието върху волана се органичава и завиването става невъзможно без да се предизвика предпоставка за ПТП.

- Бъркане във волана – Категорично забранено поставянето на ръцете във вътрешната част на кормилото. Абсолютно без никакъв контрол и възможност за управление не може да се окаже по този начин на каране на автомобила.

Горепосочените варианти на позициониране на ръцете върху волана, както и комбинации между някои от тях трябва да се забравят като опция за шофьора.

Прието за правилно и най-безопасно положение е поставяне на ръцете от двете страни на волана на 9 и 3 часа. По този начин достъпът и контролът върху цялата окръжност на кормилото е оптимална. При завиване не се налага кръстосване на ръцете. Както и опората попада и на двете ръце по равно.

Вариация на този тип позиция зад волана е да се поставят ръцете на 10 и 2 часа, но това е остаряло и вече не особено препоръчвано. Тъй като воланите на съвременните автомобили са със специално обособени уширения за пръстите, също така удобния достъп ръчките за мигачи и чистачки е в хоризонтала на положение 9 и 3 часа.

Апелираме към всички кандидат - водачи и настоящи курсисти за внимание и отговорно отношение по време на шофиране, тъй като всеки детайл е важен за безопасността на пътя.